Museu del Calçat Jose María Amat Amer

Sala Núm.4

Concursos i Col·leccions

Mai hauràs vist gens igual

Descripció de la sala

Sala de la Creativitat en el Calçat, que reuneix una sèrie de sabates que van ser objecte de premis concedits en diferents concursos de Disseny a Espanya i en el món. Destaquen les sabates guanyadores dels concursos "*Cambrillón d'Or" celebrats en els primers certàmens de les fires del calçat celebrades a Elda.

Les sabates guanyadores del Concurs "Llapis d'Or" per a joves dissenyadors a nivell internacional, des de l'any 1984, on cada any ens deixem sorprendre.

Podem contemplar una amplíssima coleccción de miniatures de sabates fetes per diferents mestres artesans, a més de col·leccions d'escultures o tallats sobre fusta en la forma.

Amb sabates de deixalla alguns autors realitzen sabates amb aplicacions vàries i els transformen en màscares decoratives, o amb similitud a personatges famosos.

Les sabates premiades en els Concursos Nacionals de Calçat Artesà organitzats pel Museu del Calçat en els anys 1994 i 1995.

També en aquest lloc es pot contemplar l'obra de dos grans artesans que van deixar el seu treball en la realització de sabates singulars:

La col·lecció Julio Vibot que va crear un museu del calçat a Palència i els fons del qual van ser donats al nostre Museu del Calçat l'any 1998. *Vibot a més de realitzar múltiples calçats recorrent la història de la humanitat, també es va especialitzar en la confecció de sabates a mesura per a home i dona. Però potser el més rellevant de la seua carrera com a "sabater exemplar", va ser l'especialització a fer sabates per a peus amb deformacions i malformacions, també per a peus simulats com a conseqüència de grans traumatismes als peus, alçant a molts se'ls seus pacients de les cadires de rodes.

La col·lecció de Pedro Lozano, palentí com l'anterior, un mestre de la precisió i l'art en el calçat. Va ser guanyador de moltes distincions i premis, rebent l'any 2010 la medalla d'or al "Mèrit en el Treball". Va realitzar sabates a mesura i per a peus amb deformacions.

Al fons d'aquesta sala s'ha instal·lat un diorama, es tracta d'una representació d'un habitatge del segle XIX convertida en un "*tallerico", on es reunien diversos membres d'una família o famílies veïnes, per a fer els treballs de *confecciópn del calçat, des del tall de la pell, passant pel *aparado del tall i finalitzant amb el muntat manual i l'acabat. En aquesta representació s'il·lumina cada fase de la realització d'un calçat i una "veu en *off" va explicant les diferents fases del procés.

Creativitat i Disseny

SALA CONCURSOS I COL·LECCIONS

Deixa't sorprendre per l'enginy i creativitat d'algunes de les peces que evidencien l'evolució de la moda i el concepte del disseny des dels 80.