Un llibre d'història
Visitar el nostre Museu del Calçat suposa un agradable passeig per la Història del Calçat, per el Disseny i per la Tecnologia dels sabaters d'antany, a Espanya i en el món.
El Museu està situat en dues plantes amb quatre sales. En l'hall de la planta baixa trobaran una xicoteta botiga de llibres relacionats amb el Calçat, penjolls, pins i clauers amb Calçat en miniatura, jocs, llapis, entre altres objectes, a més d'un CD on es visualitzen les tècniques artesanals de fabricació del calçat.
El Museu del Calçat està dividit en quatre sales:
A quines esperes?
PLANEJA LA TEUA VISITA
Vols programar al costat de nosaltres una visita al Museu del Calçat per a obtindre la millor experiència possible? Utilitza el següent formulari per a concertar-la amb antelació.
Et contactarem en breu.
Tota la informació que necessites saber és aquesta:
El nostre horari és el següent:
Informació sobre Accesibilitat:
Condicions d'Accés i Normes per a la Visita:
+ No es permet l'accés amb animals (excepte si són gossos guia)
+ El museu es reserva el dret de modificar el programa de l'activitat prevista per raons justificades.
+ Una vegada adquirida l'entrada, aquesta no serà canviada ni retornat el seu import.
+ La possessió de l'entrada és requisit bàsic per a accedir al museu, havent de mostrar-la a la seua entrada a l'exposició al personal que el requerisca.
+ En compliment amb la normativa vigent, els menors de 14 anys no poden accedir a les exposicions si no van acompanyats d'una persona adulta.
+ No està permés menjar i beure a l'interior del museu.
+ No està permesa l'entrada amb botelles, llandes i tots aquells objectes que puguen considerar-se perillosos.
+ El museu es reserva el dret d'admissió.
+ No es permet l'entrada a aquelles persones que es troben sota els efectes de begudes alcohòliques, estupefaents, psicotròpics, estimulants o substàncies anàlogues.
+ L'entrada tindrà validesa per a tota la jornada, encara que el posseïdor isca del recinte.
+ Existeixen Fulles de Reclamacions a la disposició de qui les sol·licite.
+ Se disposa de datáfono per al cobrament d'entrades amb targeta de crèdit.
Sabies que...?
Història del Museu del Calçat
Et resumim els qui som en aquest VÍDEO
La posada en marxa d'un Museu de Calçat era el propòsit de moltes entitats des de fa desenes d'anys. Alberto Navarro, el que fora cronista oficial de la ciutat d'Elda i fundador del setmanari "Vall d'Elda", des de l'any 1956 insistia insistentment en la necessitat de crear un museu per a conservar l'essència i els treballs de la indústria del calçat local.
L'any 1964 amb l'obertura de la Fira Internacional del Calçat en el seu nou recinte firal, el Diari Oficial de la *FICIA llançava una invitació a la creació d'un museu del calçat, fins i tot algunes persones van entregar sabates per a aquesta fi.
L'any 1967 i amb motiu de la VIII Fira Internacional de Calçats, es van exposar en un estand les sabates que s'havien rebut sota un rètol que resava "Museu del Calçat", però ací quedaria tot, les sabates es guardarien en caixes i es van emmagatzemar, més tard unes inundacions i un incendi en el recinte firal acabarien amb ells, de fet cap d'aquelles sabates van arribar a l'actual Museu del Calçat.
L'any 1973 en el Centre de Formació Professional dependent del Sindicat Vertical de l'antic règim, es va realitzar un altre intent d'organitzar un museu que tampoc prosperaria.
L'any 1974, amb motiu d'una altra inauguració del Certamen Internacional de Calçats i Afins, es va posar la "primera pedra simbòlica" d'un museu de calçat, amb una altra nova crida a la població perquè aportaren objectes i sabates, però aquesta última iniciativa tampoc prosperaria.
Els treballs artesanals i les peces úniques que encara existien relacionades amb el Calçat i la seua Indústria corrien greu perill de perdre's, i amb la desaparició dels sabaters manuals, també podrien desaparéixer les tècniques artesanals que més brillantor han donat a les comarques del Baix, Mitjà i Alt Vinalopó.
Des de finals dels any 80 es van iniciar els treballs de recollida i catalogació d'estris relacionats amb el calçat. Els alumnes de Formació Professional curs (1986-1987) dirigits pel professor de Tecnologia del Calçat, José María Amat Amer, van realitzar una labor de recopilació i investigació com a fase prèvia a la preparació d'una col·lecció museogràfica sobre el calçat. La iniciativa coincidia en el temps amb el tancament d'alguna de les indústries més antigues de la zona, especialment l'empresa Calçats LUVI S.L. de Petrer, per la qual cosa es van poder recuperar gran quantitat de maquinària, sabates i objectes pertanyents als començaments de l'activitat en el passat; també amb la marxa d'Elda dels Certàmens Firals del Calçat (1959-1991) va impulsar la iniciativa, ja que suposa el record de la història més brillant de les Fires del Calçat i Afins a la província d'Alacant.
El 17 de Gener de 1991 es va signar, en les dependències de l'alcaldia d'Elda, un Conveni de Col·laboració entre l'Alcalde - President de l'Ajuntament d'Elda, Sr. Roberto García Blanes; el President de la Caixa d'Estalvis Provincial d'Alacant, Sr. Francisco Rodríguez *Valderrama; el Degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics d'Alacant, i l'iniciador /fundador del Museu del Calçat, per a elaborar els estatuts fundacionals de la "Fundació Cultural Privada Museu del Calçat" on es nomena Director del Museu al seu fundador, que s'aprovaria i signaria davant notari el 15 de Gener de 1992.
El Museu va ser inaugurat de manera provisional el 12 de desembre de 1992 presidint els actes el Conseller de Cultura de la Generalitart Valenciana, i va ser reconegut com a Col·lecció Museística Permanent per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència el 24 de març de 1994. La titularitat i gestió d'aquest museu correspon a la Fundació Cultural Privada Museu del Calçat presidida per la primera autoritat municipal.
Donada la importància que anava adquirint el Museu del Calçat, la Conselleria d'Indústria decideix finançar un projecte eleborado per l'arquitecte d'aquesta Conselleria, per a construir un edifici singular en part de les antigues construccions que estaven abandonades, en el que va ser recinte firal, per a albergar el Museu del Calçat d'Elda.
El dia 4 de febrer de 1999, va quedar inaugurat l'actual edifici i el Museu del Calçat en el seu nou emplaçament. Els actes van ser presidits per S.A.R. La Infanta Donya Elena, a la qual van acompanyar el President de la Generalitat Valenciana i diferents Conselleres, entre ells, els d'Educació i Cultura, i el d'Indústria, a més de les autoritats provincials i locals, així com els representants de tots els col·lectius relacionats amb el calçat i les indústries afins; a més dels representants d'entitats i associacions locals.
Vídeo gravat per Tele Elda el dia 4 de febrer de 1999 en el qual es recullen escenes de l'arribada a Elda de S.A.R. la Infanta Donya Elena i la inauguració del Museu del Calçat
S.A.R. la Infanta Donya Elena recorrent la sala de la maquinària el dia de la inauguració el 4 de febrer de 1999
El nou edifici consta de planta baixa i quatre plantes, de les quals el Museu del Calçat ocupa l'ampli hall d'entrada i dues plantes amb quatre estades i un total aproximat de 2.500 m².
Estem davant un Museu que alberga a tot el sector, potser un dels més importants per la diversitat dels seus continguts. El Museu està organitzat en quatre seccions: Documents-Arxiu-Art-Títols; Sabates i Maquetes; Utensilis i Eines; i Maquinària, referit tot això a la Indústria del Calçat i a la Indústria Auxiliar i Components, des del seu passat conegut; A la vegada que recupera els processos d'elaboració seguint les antigues tècniques sabateres, fomenta tot allò que supose una aportació a la investigació del sector, i que servisca de material docent per als investigadors interessats en aquest.
La família Aguado, que van iniciar la fabricació industrial de formes a Espanya i de l'empresa de les quals eixirien els més importants *hormeros del país, va donar una completíssima col·lecció de màquines i utensilis únics en el món. Aqueixa sala va rebre el nom de "Col·lecció Aigualit" en honor al seu fundador Isidro Aguado Aravid.
Les activitats que realitza el museu s'emmarquen dins dels objectius de la Fundació, divulgar i potenciar la Indústria del Calçat a Espanya. La creació del "Premi periodístic Luís García Berlanga" sobre la sabata femenina de qualitat; la creació del premi a la "Dona Millor Calçada d'Espanya"; els certàmens nacionals de "Calçat Artesà"; els concursos per a escolars "*Calzapinta" i "*Calzacuenta"; els premis de fotografia o l'edició de la revista "Calçar-te", a més de la iniciativa d'alçar els monuments al "Sabater i l'Aprenent" i el de la "Família Sabatera" i les múltiples exposicions temporals, són algunes de les activitats més excel·lents que col·laboren al prestigi del Calçat Espanyol i del Museu.
El Patronat de la Fundació Museu del Calçat, reunit el dia 23 de febrer de 2015 va acordar que el Museu del Calçat canviara la seua denominació passant a dir-se Museu del Calçat "José María *Amat Amer" en honor al seu fundador.