Museu del Calçat Jose María Amat Amer

COMISSIÓ ESPECIAL SOBRE CALÇAT DE LES CORTS VALENCIANES

Aquesta comissió té l'objectiu de realitzar una reflexió conjunta i compartida amb treballadors i experts amb la finalitat de buscar solucions per a un sector líder en producció i exportació a la Comunitat Valenciana.

Amb la reunió a Elda, les Corts Valencianes descentralitzen la seua activitat per a acostar-la més als ciutadans.

El pla de treball de la Comissió Especial té, entre altres objectius principals, estudiar el model de negoci de la indústria del calçat per a millorar la seua competitivitat posant l'accent en la sostenibilitat; analitzar la situació laboral del sector i conéixer les necessitats de formació i capacitació; i estudiar les necessitats d'innovació i digitalització.

A més, la Comissió està donant testimoniatge d'experts de prestigi i solvència professional reconegudes, representants d'organitzacions sindicals i empresarials així com altres agents socials i institucions públiques. En aquesta ocasió han intervingut Sr. Rubén Alfaro, Alcalde d'Elda, i Sr. Carlos González, Alcalde d'Elx. Presentació

La Comissió Especial d'Estudi del Calçat, que es reuneix almenys dues vegades al mes, va acordar la celebració d'algunes de les seues reunions a les ciutats que són el focus productiu del sector, la primera de les quals ha tingut lloc aquest matí en el Museu del Calçat d'Elda.

 

L'alcalde d'Elda, Rubén Alfaro, ha defensat aquest matí la tradició sabatera *eldense, l'excel·lència i el valor emocional de la seua indústria del calçat i la necessitat d'impulsar la formació especialitzada i la dignificació laboral.

El regidor *eldense ha realitzat aquestes afirmacions durant la seua compareixença en la Comissió Especial de les Corts Valencianes, constituïda per a la revisió del model de negoci i la millora de la competitivitat de la indústria del calçat de la Comunitat Valenciana posant l'accent en la sostenibilitat.

Rubén Alfaro ha recordat davant els diputats i diputades que formen part de la Comissió, que el sector del calçat «és fonamental i estratègic per a l'economia de la província d'Alacant i del conjunt de la Comunitat Valenciana, especialment a les comarques del Vinalopó on aquesta la seua punta de llança”.

L'alcalde d'Elda també ha destacat que “els reptes de la indústria del calçat són la digitalització, la sostenibilitat, la formació especialitzada i la dignificació, perquè com a societat hem de defensar el calçat com un intangible perquè aquesta indústria és una part de nosaltres, de les nostres emocions”. Alfaro ha demanat que les administracions deixen de “considerar el calçat només com un producte industrial” i tinguen en compte “el seu valor emocional”.

A continuació, Rubén Alfaro ha respost a les preguntes dels membres de la Comissió, davant els quals ha explicat que “en l'actualitat, i a diferència del que ocorria fa 35 anys, la indústria del calçat ja no és el sector en el qual més economia submergida hi ha. Cal tindre en compte que moltes empreses d'Elda treballen per a signatures internacionals de molt de prestigi que no estan disposades a arriscar la seua reputació social”.

Intervenció de Rubén Alfaro

 

Per part de Carlos González, Alcalde d'Elx, invertir en la quarta revolució industrial, intensificar la internacionalització, impulsar el creixement de la grandària de les empreses, apostar per la formació i el benestar laboral i afavorir una estratègia de relocalització són els cinc reptes plantejats per l'alcalde d'Elx, Carlos González, en la comissió de les Corts Valencianes reunida a Elda, “perquè el sector continue estant en l'avantguarda mundial i puga superar les creixents dificultats derivades de la inestabilitat i de la volatilitat dels mercats”, segons ha expressat el regidor il·licità.

"Parlar de la indústria 4.0 o de pujar-se a la quarta revolució industrial, fonamentada en la digitalització, significa que les nostres empreses han d'implementar una sèrie de tecnologies que es troben actualment cada vegada més desenvolupades, entre les quals caldria ressenyar la *robotización i automatització de processos, la internet de les coses, l'aprenentatge automàtic, la *sensorización d'equips, la impressió 3D o el *Big Data”, ha explicat l'alcalde il·licità.

Pel que respecta a la internacionalització, González ha proposat un major esforç de l'Administració en aquesta estratègia, el suport a la cerca de nous mercats, la política de suport a la participació en fires internacionals i l'impuls d'acords comercials.

Quant al creixement de grandària de les empreses, González ha destacat que “guanyar grandària significa generació d'economies d'escala, tindre més recursos per a exportar i accedir a finançament més barat i fins i tot millorar la fiscalitat, la qual cosa porta associat per definició guanys de productivitat i, per descomptat, augment de l'ocupació”.

 

“Parlar de formació i benestar laboral com a estratègia empresarial significa assumir que la mà d'obra, els recursos humans, és essencial per al futur del sector. És vital per a continuar sent una indústria del calçat moderna i competitiva atraure talent i *fidelizar als seus empleats i empleades per a garantir el relleu generacional. La Generalitat ha de culminar el projecte pendent del Centre Nacional de Referència del Calçat per a garantir l'adequada formació de recursos humans”, ha subratllat Carlos González.

L'últim repte, segons el regidor il·licità, és la relocalització industrial del calçat i dels seus components. “Hi ha els qui pensen que existeix, en aquest moment una oportunitat per a la relocalització, per al retorn de les indústries. Factors com la reducció dels costos de producció ací a conseqüència de la *robotización, l'increment de costos laborals a la Xina i les ostensibles diferències de qualitat i valor afegit constitueixen una oportunitat per a definir una estratègia autonòmica de relocalització com la que, per exemple, va impulsar Obama als EUA en 2013”, ha plantejat el responsable de l'Equip de Govern Municipal.

Per a avançar en aquests cinc reptes, Carlos González ha proposat com a eines de treball la planificació estratègica, és a dir, un Pla Estratègic de la Indústria del Calçat Valenciana, i els Fons *Next *Generation com a finançament extraordinari necessari per a escometre profundes transformacions.

L'alcalde ha matisat durant la seua intervenció que la sostenibilitat i la innovació són dos conceptes clau que ja estan interioritzats pel sector i ha respost a les preguntes dels portaveus dels diferents partits polítics. En les seues respostes, González va apuntar la possibilitat d'organitzar una fira nacional del calçat en IFA o que el calçat ja deixat de ser l'epicentre de l'economia submergida. Conjugar interés, reflexió i acció és fonamental per a abordar el futur d'un sector en el qual “la sabata és talent, il·lusió, tradició esforce i molta valentia”, segons ha destacat l'alcalde d'Elx.

Intervenció de Carlos González