Museu del Calçat Jose María Amat Amer

Ultimes notícies

BLOG DEL MUSEU

AEC i INESCOP col·laboren per a ajudar a implantar l'ecodisseny en les empreses.

AEC i INESCOP col·laboren per a ajudar a implantar l'ecodisseny en les empreses.

21 2022

AEC i INESCOP han establit una sèrie d'accions col·laboratives dins del projecte Sustainable *by *Design, un projecte finançat per l'IVACE i fons FEDER, que lidera INESCOP i li està portant a visitar empreses del sector en la Comunitat Valenciana al llarg de tota la cadena de valor: components, materials i fabricants de calçat, per a conéixer la seua situació inicial, afrontar el repte de la sostenibilitat i ajudar-los posteriorment en la implantació del 'ecodisseny'.

Per a això INESCOP ha desenvolupat una eina d'autodiagnòstic ambiental que permet revisar aspectes 'claus' com la gestió dels residus, l'eficiència dels processos productius o els materials de fabricació que utilitzen. Amb aquest projecte, que va començar l'1 de gener de 2021 i finalitzarà al març de 2022, INESCOP i AEC acompanyaran a les empreses en aquest camí cap a la sostenibilitat, en el qual Europa ha marcat el repte de ser neutres en emissions per a 2050.

Tenint en compte que AEC ha adquirit un compromís molt seriós des de fa anys en matèria mediambiental, informant i assessorant les empreses del sector dels components per al calçat perquè complisquen amb totes les mesures i normes de qualitat i sostenibilitat establides, tant a nivell nacional, com a nivell internacional; i tenint en compte l'interés de la patronal a ajudar a les seues empreses al llarg de tot aquest procés, el projecte Sustainable by Design ha propiciat l'estreta col·laboració entre totes dues institucions i s'ha convertit en el punt de partida per a establir un nou full de ruta.

AEC compta amb la màxima representació d'empreses a nivell nacional en el sector de la indústria dels components per al calçat, sent un referent a nivell nacional i Internacional. I porta treballant des dels seus inicis en el foment de la innovació en el sector, així com des de l'any 2010 a implantar la sostenibilitat en les empreses.

 

 

Tenint en compte que les exigències mediambientals cada vegada són majors i el compromís per part de tots exigeix una major voluntat per a implantar polítiques de responsabilitat social corporativa, AEC i INESCOP treballaran conjuntament per a poder detectar, dinamitzar i implantar tant línies de treball, com a propostes de col·laboració conjuntes en matèria mediambiental. 

Concretament, dijous passat 16 de desembre, va tindre lloc en la seu de INESCOP a Elda, el fòrum sobre sostenibilitat en el Calçat. Aquest ha sigut la primera trobada de molts altres que a partir d'ara se celebraran a fi de posar en comú les necessitats del sector i com abordar els reptes futurs als quals ens enfrontarem pròximament.

Per part seua, Álvaro Sánchez, Director General de AEC ha assenyalat que aquest projecte ens va ajudar a dissenyar el full de ruta i els protocols d'actuació que permetran a les nostres empreses implantar l'ecodisseny, ja que «encara que no totes les empreses estan realment capacitades» per a assumir aquest repte, «ara sembla que totes se senten identificades amb una política de responsabilitat social corporativa (*RSC), encara que molt poques la tinguen implantada en el seu pla d'actuació intern». 

Per això, el responsable de AEC ha enumerat quatre directrius per a guiar a les empreses: com («no saben la manera de fer-ho, llevat que hi haja una norma que ho indique»), quan («ja; moltes arriben tard. Per exemple, fins ara, el càlcul de la petjada de carboni d'organització no era obligatori, però durant aquest 2022 es concretaran les empreses que hauran de calcular la seua petjada i elaborar un pla de reducció de les seues emissions »), amb qui (de la mà d'instituts tecnològics com INESCOP, ja que per a complir aqueixos fulls de ruta, implementar departaments mediambientals en les empreses i saber si aqueix producte es podrà fabricar i com es tractarà més tard el seu reciclatge quan arribe al final del seu cicle de vida, és necessari comptar amb els millors experts), i per a qui, (per a les empreses, a fi d'implantar el procés de millora contínua en les empreses del sector del calçat i dels components per al calçat).

Per aquest motiu, AEC i INESCOP tenen previst celebrar al llarg de l'any 2022 algunes jornades conjuntes, per a poder detectar noves línies de treball en aquests àmbits d'actuació, així com assessorar les empreses i dinamitzar els resultats del projecte. 
Concretament, el dijous 10 de febrer a les 10.00 hores, AEC i INESCOP celebraran la primera jornada en línia – Webinario, sobre com calcular la petjada de Carboni en les empreses. 

Quant al projecte *Sustainable by Design, les empreses interessades a ser visitades per a la realització d'un autodiagnòstic ambiental o que desitgen més informació, poden contactar amb AEC telefonant al 965.460.158 o bé a través del correu aeecc@aeecc.com