Museu del Calçat Jose María Amat Amer

Ultimes notícies

BLOG DEL MUSEU

UNA VISITA QUE REACTIVA EL TURISME

UNA VISITA QUE REACTIVA EL TURISME

25 2022

Ahir dia 24 de juliol un nodrit grup de persones provinents de ciutats pròximes i banyades per les aigües de la càlida mar Mediterrània, van visitar el Museu del Calçat.

"*Cenicielda"

Amb aquest nom, les visites guiades sobre un guió de *Juanan Moreno, teatralitzat per la companyia de Begoña *Tenés i durant uns 90 minuts, els tres fantasmes del Museu ens mostren de manera amena, algunes de la peces més emblemàtiques de les col·leccions exposades.

Una visita quallada d'anècdotes i trets d'humor, per a acostar-nos al coneixement de la indústria del calçat, les seues col·leccions, i descobrir-nos les joies que tanquen aqueixes quatre sales que formen el Museu.

 

Elda i el turisme

Poques coses hi ha a la ciutat que puga atraure de manera prioritària i exclusiva l'atenció d'un visitant de turisme cultural. No obstant això, el Museu del Calçat no sols ofereix la singularitat de la nostra indústria de fabricació de calçats, sinó la indústria del calçat universal, és per això que deixa de ser un museu localista per a alçar-se com un al·licient en aquelles persones que busquen en el calçat una inspiració, un signe d'atracció o simplement un complement, el principal per a la dona.

Unir el Museu del Calçat al turisme és sempre un encert guanyador, el contrari seria una *ecatombe per a la ciutat i el seu desenvolupament.

Elda és sabatera o no serà

No és una afirmació gratuïta, es tracta d'una reflexió elaborada amb més de cinquanta anys de *expriencia i d'investigació al voltant del calçat, en la indústria i en la formació.

Quan no es va apostar en el seu moment per la diversificació de la indústria local, en el temps actual, això s'ha transformat en una utopia impossible d'aconseguir a mitjà termini i em tem que fins i tot, amb les nostres pròpies forces i de la iniciativa privada, també a llarg termini. Per això mateix cal *agrarrarse amb força al que tenim i el que hi ha és una indústria de qualitat. exemple mundial de sacrifici i bon fer.

Els treballadors de la zona han sabut impulsar amb el seu art en la fabricació un calçat de màxima qualitat que, davant els intents d'alguns per *desdorarlo, cal potenciar, enfortir i portar-lo a la seua màxima dimensió social i professional. El *marqueting, present com mai en els nostres temps, hem d'aplicar-ho a la nostra indústria i el que l'envolta amb fermesa i decisió.

El Museu del Calçat és una tasca col·lectiva de diverses generacions

El Museu del Calçat ha de contribuir al fet que la nostra ciutat, entre altres coses, mantinga els seus senyals, tractant, amb l'esforç col·lectiu que Elda isca de la irrellevància dins de les grans ciutats sabateres.

Els intents de desestabilitzar-ho per mitjà de destruir o no ampliar el seu patrimoni, com ha ocorregut recentment. Fusionar-ho amb altres museus o col·leccions que desvirtuen el vertader missatge que molts ens esforcem a transmetre; o fins i tot els desfavors, menyspreus o assetjaments que en algunes ocasions rep el nostre museu pels qui han de fer precisament el contrari, entorpeixen l'autèntic sentit del que tractem d'impulsar.

El poder és efímer, els temps passen i les persones també.

No és fútil afirmar que el Museu del Calçat no pertany a uns pocs, encara que aqueixos pocs *obstenten el poder. La capacitat de decisió és una esperó que té un doble tall, o s'encerta i beneficia al bé comú, o es *hierra i perjudica la gran majoria amb pèrdua de prestigi, treball i ocupació.

Pel Museu del Calçat han passat molts patronats i centenars de persones. S'han comés errors i també molts encerts, però mai s'ha conegut un patronat que dificulte la labor que, a la meua entendre, és un dels pilars de la seua fundació.

Un missatge d'esperança

Ningú pense que el que s'ha dit fins ací és un afront a persona o cap institució. El Museu del Calçat és una obra feta per tot un poble, més encara, molts pobles i persones. Per això a l'hora de donar resposta als errors comesos hem de fer-ho amb l'esperança que les actituds es corregisquen i, si l'objectiu és el bé comú de tota una ciutat o de la indústria que la *acoje, les rectificacions no han de suposar un descrèdit per a ningú.

Puc assegurar amb rotunditat que mai es va apostar amb claredat a aconseguir un vincle tan extraordinari com l'existent entre el Museu del Calçat i la ciutat d'Elda, no obstant això, aqueixa unió va cristal·litzar i es va aconseguir.

Que el camí pel qual transitem estiga lliure de *ostáculos i florisca sobre ell els brots de l'esperança.

José María *Amat